5 dagen in de Zweedse wildernis in een kano

Avontuur wacht

Voor je in het water ligt een lege kano. Er is plek voor twee personen en wat bagage. Je gaat vijf dagen de wildernis in. Je portemonnee en telefoon zijn hier waardeloos. Er zijn geen campings of supermarkten onderweg. Wat neem je mee? Een tent, slaapzak, matje, mes, drinkfles, pan, blikvoedsel en een magnesium stick om vuur te maken- dit is alles wat je nodig zult hebben. Eenmaal op het water ga je op in het ritme van je peddel. Het kost slechts vijf minuten voordat je geest zich volledig ontspant en alleen nog maar oog heeft voor de natuur om je heen. De wind, het water en de vogels zijn het enige wat je nog hoort. Je navigeert met een kaart van de omgeving. Aan de hand van de vormen van de meren en rivieren bepaal je in welke richting jullie moeten varen. Op sommige punten houdt het water op, en til je de kano uit het water voor een landtransport. Dorst en eetlust gegarandeerd.

Hoe moeilijker, hoe meer voldoening

Maar voordat je kunt drinken, zul je het rivierwater schoon moeten koken. Je zoekt een goede plek om aan te meren en gaat opzoek naar hout. Kleine, droge takken om het vuur op gang te krijgen, grotere takken om het vuur vast te houden. Je magnesium stick geeft alleen vonken, dus je zult ook op zoek moeten naar ware tinder- dun aanmaak materiaal dat vlam vat bij een vonk. Je schaaft je magnesium stick en uiteindelijk lukt het je om een vlam te maken. Je loopt naar het water, schept je pan vol en zet hem tussen het vuur. En dan, na een half uur werk, is het eindelijk zover- het water kookt en je hebt schoon drinkwater. Dat het water nog warm is en een lichte smaak van houtskool heeft is niet belangrijk: je ware dorst maakt het tot het beste water dat je ooit gedronken hebt.

De laatste ijstijd

Je peddelt verder door het water en verwondert je over het prachtige landschap dat is nagelaten door onze laatste ijstijd: meren, rivieren en oevers van afgeronde rotsen met eindeloos naaldbos achter zich. Als de avond valt, is het tijd om een slaapplek te zoeken en een kamp te maken. Je gaat op zoek naar een goede plek aan de oever met enigszins vlakke grond voor je tent. Het is een heerlijk gevoel om je spullen uit je kano te pakken en aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen slaapplaats. Je maakt de grond vlak, zet de tent op en gaat vervolgens weer op zoek naar brandhout. Een avondmaaltijd warm gemaakt op eigen vuur smaakt goddelijk. Wie had dat gedacht van blikvoedsel? Je kookt thee van dennennaalden en geniet van de avondzon. En dan, als het pikkedonker is en alleen je kampvuur en de sterren nog licht geven, duik je erin. Het zal niet lang duren voordat je in een diepe slaap valt en pas weer wakker wordt wanneer je lichaam zich volledig heeft opgeladen. Een douche heb je niet, en dus zit er niks anders op dan een goede rots te zoeken en een ochtendduik te nemen in het kristalheldere water. Koud maar verfrissend. Tijd om de spullen in te pakken en je tocht te vervolgen! 

Vang je eigen eten

Gedurende 5 dagen vervolg je de route in dit ritme. Je ziet de meest prachtige landschappen, van uitgestrekte meren met ontelbare kleine eilandjes tot mistige rivieren in de avondschemering. Je ziet vogels vliegen, vissen uit het water springen en met een beetje geluk bevers langs je kano zwemmen en elanden in de heuvels lopen. Je ontdekt steeds betere manieren om vuur te maken, je water schoon te koken en je eten te bereiden. Als je tijd hebt, gooi je een hengel in het water om een baars, snoek of forel aan de haak te slaan voor je avondmaal. In deze wildernis ben je continu bezig met iets. Geen AH of Jumbo om je boodschappen te doen: je moet werken om de meest basale behoeften te vervullen. Maar wát je doet, laat je bepalen door het moment, het weer en de dingen die je tegen komt. Dat geeft een gevoel van vrijheid zoals we dat niet veel meer ervaren in ons dagelijkse leven. 

Samen werken

Ook zul je moeten samenwerken met je partner, want in de natuur is één plus één drie. Alleen al het kanoën vergt een afgestemd ritme van peddelen. Maar het gaat verder: je bent samen de enige mensen in de omgeving. Je hebt elkaar om de mooie dingen mee te delen, maar ook zal je op elkaar moeten bouwen om op moeilijke momenten door te zetten- zware landtransporten of simpelweg omdat slapen in een tent in de verlaten natuur best eng is in je eentje.

Je tweede thuis

Na 5 dagen meer je aan bij het basiskamp, waar je je kano voor het laatst uit het water tilt en je spullen bij elkaar raapt. Je loopt naar je auto en een vreemd gevoel bekruipt je. Het is alsof je in één stap uit de natuur naar de moderne wereld gaat. Het is niet toevallig dat je in de auto ineens opmerkt dat je elkaar ruikt. Alles is relatief. Je hebt samen de wilde natuur getrotseerd. Met waar avontuur in je blijvende herinnering en een heldere geest rijd je terug naar je andere thuis. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Over ons

Rik Duursma en Victor Kas zijn sinds hun studie psychologie gefascineerd door de primitieve mens in ons. Ze zijn gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling en hebben samen talloze kanotochten gemaakt door Zweden en Noorwegen. Hun missie is mensen inspireren om in contact te komen met hun primitieve zelf.