Voorbereiding op je kanotocht

Avontuur wacht op je! Op de avond voor de start van de kanotocht verwelkomen wij je op de camping. Bij aankomst geven we je een uitgebreide briefing over de tocht, materialen en tips om de week door te komen. Uiteraard is het goed om voorbereid op reis te gaan, dus we geven je graag al tips om je goed voor te bereiden. 

 

Inbegrepen bij je boeking

De volgende materialen staan voor je klaar bij aankomst in Zweden:

- Tweepersoons Canadese kano & kanowagen voor landtransporten

- Tweepersoons tent

- Slaapzak & slaapmatje

- Kookstel, brandstof en pan

- Borden, bekers en bestek

- Mes en handzaag 

- Waterdicht spanzeil 

- Touw

- Lucifers / aansteker

- Waterdichte ton

- Rugzak

- Vishengel inclusief materialen

- Voedselpakket voor 5 dagen (vegetarisch is op verzoek mogelijk)

- Routekaart

 

Klimaat

Zweden heeft een landklimaat met milde winters en relatief droge, warme zomers. Het land profiteert van het feit dat het aan de lijzijde van de bergen van Noorwegen ligt. Daardoor is de gemiddelde neerslag lager dan in Nederland. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in juni al een stuk langer dan in Nederland: zonsopkomst 4.30 uur, zonsondergang 22.00 uur. In de maand juni kan het al erg mooi weer zijn in Zweden. Wel moet je rekenen op nog erg koude nachten. Wees je ervan bewust dat je 24 uur per dag buiten bent!

 

Kleding

Je gaat een week met je kano en bepakking door de Zweedse natuur waarbij je zult wildkamperen. Daarom is goede outdoor kleding een vereiste. In juni kunnen de dagen al warm en zonnig zijn. De nachten, daarentegen, kunnen nog koud zijn. Zorg dat je 'laagjes' draagt en je kleding aan de temperatuur aan kunt passen. De belangrijkste dingen om aan te denken:

- Zorg dat je stevige, waterbestendige schoenen hebt met profiel 

- Warme sokken 

- Een goede jas (wind- / waterbestendig)

- Een warme trui 

- Een regenjack / poncho

- Hoofdbedekking (de zon kan erg sterk zijn op het water)

 

Accessoires

Naast goede kleding, kunnen we je een aantal handige aanbevelingen doen: 

- Waterfles

- Handdoek

- Zakmes

- Dunne sport-/tuinhandschoenen (bescherming van je handen tijdens peddelen / hout hakken etc.)

- Muggenspray (Deet)

- Zonnebrand (de zon kan erg sterk zijn op het water)

- EHBO kit: pleisters / jodium / verband / pijnstillers / teken tang

 

Wildkamperen & vuur maken: het allemansrecht 

Het allemansrecht (allemänsrätten) is een uniek onderdeel van het Zweedse leven: iedereen heeft het recht om van het land te genieten, zolang het wordt achtergelaten zoals het werd aangetroffen! Dit betekent dat je in Zweden mag wildkamperen en open vuur mag maken. Tijdens je kanotocht zul je dus zelf geschikte plekken moeten vinden om kamp te maken: een open vlakte tussen de naaldbomen of op een van de ontelbare kleine eilandjes in de meren. Tijdens de zomer kan er bij lange periodes van droogte soms een tijdelijk vuurverbod worden ingesteld. De kans is klein, maar mocht dit zo zijn brengen wij je hiervan op de hoogte. 

 

Drinkwater

In Zweden kun je op veel plekken water direct drinken uit meren en rivieren. Toch raden we aan om rivierwater te koken voordat je het drinkt. Als alternatief kun je gebruik maken van een filter of van speciale desinfectie tabletten. 

 

Voedsel

Je zult een voedselpakket meekrijgen voor je kanotocht met daarin eten voor 5 dagen. 

 

Vissen

De meren en rivieren van Zweden lenen zich uitstekend voor vissen. In de regio van onze kanotocht komt snoek, baars, forel en zalm voor. Houd er rekening mee dat de kans op succes bij het vissen sterk wordt beïnvloed door het weer en de watertemperatuur. Om te vissen in Zweden heb je een visvergunning (fiskekort) nodig, deze regelen wij voor je. Tevens zit een basic vishengel inbegrepen bij je materiaal. Uiteraard ben je vrij om je eigen materiaal mee te nemen.

 

Veiligheid

Zweden is een zeer gastvrij land en de materialen die wij huren zijn van betrouwbare kwaliteit. Omdat we 5 dagen in de natuur doorbrengen is het goed om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen, zoals bij het gebruik van een bijl of het maken van vuur. Deze instructies zullen wij je op de vooravond van de kanotocht geven.

 

Hulp in geval van nood

Het is zeer onwaarschijnlijk, maar mocht er iets gebeuren waardoor je de kanotocht niet langer kunt vervolgen, is het belangrijk dat je een telefoon bij je hebt. Je kunt dan bellen met ons en/of de lokale organisatie en -indien nodig- hulp ontvangen of opgehaald worden. Wij raden aan een 'oude' telefoon mee te nemen waarvan de accu een week meegaat, dus geen smartphone. Ook is het handig een waterdichte zak te hebben om je telefoon in te bewaren. 

Net als bij een skivakantie, raden we aan een reisverzekering af te sluiten voor de week in Zweden en ervoor te zorgen dat je zorgverzekering in het buitenland geldig is. Dit is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden en voor jullie eigen overweging. 

 

Tenslotte

Vergeet vooral niet om alvast heel veel voorpret te hebben! Een week in de natuur doorbrengen heeft een extreem ontspannend en verhelderend effect op ieder mens. Lees je alvast in op Zweden, haar flora en fauna, survivaltechnieken zoals vuur maken, het bereiden van een vers gevangen vis en met welke dennennaalden je zelf thee kunt maken! 

 Over ons

Rik Duursma (38) en Victor Kas (37) zijn sinds hun studie psychologie gefascineerd door de primitieve mens in ons. Ze zijn gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling en hebben samen verschillende kanotochten gemaakt door Zweden en Noorwegen. Hun missie is mensen inspireren om in contact te komen met hun primitieve zelf.